De RDW bestuursorgaan die in opdracht van de Nederlandse overheid de registratie van voertuigen behandelt en beheert. Deze gegevens zijn toegankelijk voor het publiek en belanghebbenden. De RDW houdt toezicht op de technische staat van de voertuigen die zich op de Nederlandse wegen bevinden. Consumenten hebben door de strenge regelgeving een groot vertrouwen in RDW.

De kenteken check lijkt misschien overbodige, want wat zou je daarmee kunnen bereiken? Doorgaans heb je inderdaad niet zoveel aan de gegevens van een kenteken check, maar het kenteken controleren kan bijvoorbeeld heel verstandig zijn als je een tweedehands auto wilt kopen. Waarom?

Als je het kentekennummer invoert, krijg je meteen gegevens op het scherm te zien over merk en type, bouwjaar, kleur, motorvermogen, enz. Ook kun je meteen bekijken of het voertuig wel verzekerd is, wanneer de keuring vervalt, en of het betreffende voertuig niet gestolen is.

Als je een tweedehands auto wilt kopen kun je zo controleren of de verkoper wel eerlijk is. Naast deze basisgegevens, die altijd gratis is, kun je ook meer informatie opvragen. Zo kun je opvragen welk onderhoud gepleegd werd of welke onderdelen zijn vervangen bij schade aan het voertuig (bv. bij een aanrijding). Soms is schade niet zichtbaar.

Het is dus altijd verstandig om ook de aanvullende informatie op te vragen in de vorm van het schadeverleden, het aantal eigenaren, een controle op de tellerstanden, en eventueel een rapport van de waarde van het voertuig. Dit kan een goed beeld geven als de prijs rechtvaardig is of niet. Doe dus gauw nog een check voor de RDW gegevens bij kentekencheck.eu.