Om als beroepschauffeur de openbare weg te mogen betreden, die je een cursus code 95 te hebben gevolgd. Tijdens deze cursus behaal je de basiskwalificatie, die voor iedere vrachtwagen- en buschauffeur in Nederland verplicht is. Althans, enkel voor hen die chauffeur van beroep zijn. Om als priv├ępersoon een vrachtwagen of bus te besturen heb je deze basiskwalificatie niet nodig. Ook medewerkers van de hulpdiensten, zoals de politie en brandweer, hoeven een dergelijke cursus niet te hebben gevolgd om de weg op te mogen gaan. Houd er rekening mee, dat je de cursus iedere vijf jaar moet herhalen. Na vijf jaar vervalt de basiskwalificatie en moet deze opnieuw behaald worden. Er zijn verschillende Nederlandse rijscholen, die deze cursus code 95 aanbieden.

Cursus code 95

Geschikte rijschool voor een cursus code 95

Wanneer je een cursus code 95 wilt volgen, heb je doorgaans verschillende mogelijkheden. Je kunt op eigen initiatief deze cursus volgen om je basiskwalificatie te behalen. Na het behalen van je certificaat kun je onbezorgd de weg op met je vrachtwagen of bus. Het is echter ook niet ongebruikelijk, dat een dergelijke cursus aangeboden wordt door je werkgever. Rijscholen bieden vaak namelijk complete pakketten aan, waarmee zij bedrijven de mogelijkheid bieden om alle medewerkers deze cursus in een keer te laten behalen. Je hoeft de cursus zo niet afzonderlijk van andere medewerkers te volgen.

Vrachtwagen

Inhoud van de basiskwalificatie

Het volgen van een cursus voor je basiskwalificatie bestaat uit twee onderdelen, namelijk: een theorie- en praktijkdeel. In totaal neemt een dergelijke cursus minimaal 35 uur in beslag. Dit is vastgelegd in de Richtlijn Vakbekwaamheid en kan zodoende niet versneld worden. Van deze 35 uur wordt het merendeel besteed aan het bestuderen van de theorie. Een klein deel, minimaal 7 uur, wordt gebruikt voor het uitvoeren van praktijktrainingen. Voor het bestuderen van de theorie hoef je niet standaard op locatie te komen. Bij verschillende rijscholen kun je dit ook thuis doen.