Wat is een inkoopproces en hoe heb ik dit verbeterd?

Wat is een inkoopproces precies, vraag je je soms af als handelaar. Traditioneel komt je inkoopproces neer op: voorraad beheren, je verkoop beheren en op tijd inkopen. Ik heb een online webshop en heb zelf nog maar weinig (zeg maar: quasi geen) eigen stock meer. Daardoor kan ik veel meer producten aanbieden, en dit aan lagere prijzen. Maar dit is nog niet voldoende. Tot voor kort zat ik uren en uren te rekenen en te plannen welke aankopen ik wanneer moest doen. Nu heb ik een online software pakket gevonden die dit voor mij berekent.

Wat is een inkoopproces

Hogere omzet met minder voorraad

Dankzij de software heb ik mijn voorraad tot een minimum kunnen reduceren. En anderzijds heb ik bijna geen nee-verkopen meer. Ik kan nu op elk moment snel leveren, ook al heb ik het product (fysiek gesproken) niet in voorraad. Het computerprogramma koopt automatisch in. Dit heeft als grote voordeel dat ik niets meer over het hoofd zie, wat vroeger wel eens gebeurde. Mijn boekhouder heeft me de laatste maanden gefeliciteerd omdat ik de zaken zo goed onder controle heb. Ik sta er versteld van dat ik, mits een kleine aanpassing aan mijn voorraadbeheer en dankzij de software, zo’n grote besparingen kan doen. Deze investering zal ik snel terugverdiend hebben, daar ben ik nu al zeker van.