Wat doet een app ontwikkelaar?
Om die vraag te beantwoorden moet je natuurlijk weten wat een app is. Een vraag die niet zo makkelijk te beantwoorden is dan je zou denken, want tegenwoordig noemt men al snel iets “App”. Als wij deze term gebruiken, dan hebben we het over software die geïnstalleerd wordt op een mobiel device. Bijvoorbeeld op een smartphone, of op een tablet. En de app ontwikkelaar is dan dus de persoon die deze software maakt.
Functioneel
Vaak wordt het ontwikkelwerk verdeeld over verschillende competenties. Niet elke app ontwikkelaar schrijft code bijvoorbeeld. De app ontwikkelaars die zich bezig houden met de functionele kant van een app zijn net zo belangrijk als de programmeurs. De functionele app ontwikkelaar zorgt ervoor dat de app werkt zoals de opdrachtgever dat wil en houdt in de gaten dat de app voor de uiteindelijke gebruiker volgens algemeen geaccepteerde principes functioneert.
Technisch
Elke app bestaat, hoe je het ook bekijkt, uit computercode die wordt uitgevoerd. Dat die processor in een mobiel device geïnstalleerd is, maakt dat de technische app ontwikkelaar specifieke skills moet hebben. Natuurlijk zijn er platformen die de app ontwikkelaar een beetje isoleren van de technische onderlaag, niet iedereen schrijft lekker weg in Objective-C bijvoorbeeld, maar uiteindelijk zal code gemaakt moeten worden. In welke taal? Misschien wel in meerdere talen, omdat de app op Android, maar ook iOS wordt aangeboden. Hoe dan ook, dit is het domein van de technische app ontwikkelaar.
Hoe word je een app ontwikkelaar
Denk je erover om apps te gaan ontwikkelen? Je ziet jezelf in overleg met een opdrachtgever de kaders en de functionaliteit van de app bespreken, of ben jij juist technisch zeer bekwaam en wil je zorgen voor elegante, uitbreidbare en onderhoudbare computercode volgens de allerlaatste ontwikkelprincipes? Je zult moeten beginnen met investeren in kennis en daarna snel overgaan tot het uitvoeren van ten minste een, maar bij voorkeur drie proefprojecten. Gelukkig is dat makkelijk te doen, want er is op internet ontzettend veel informatie te vinden en de grote softwarehuizen stellen communityversies van ontwikkelomgevingen gratis beschikbaar.