Bij betonwapening – betonstaal.nl kun je terecht voor betonwapening voor elke toepassing in constructiewerk. Het is sterk, duurzaam en betrouwbaar. De meest eenvoudige definitie van betonwapening is een mengsel van gemengde staven, draden, strengen, vezels of andere slanke elementen die zijn ingebed in een matrix, zodat ze samenwerken om krachten te weerstaan. Het meeste beton dat wordt gebruikt voor de bouw is een combinatie van beton en wapening die gewapend beton wordt genoemd. Wapening voor beton wordt geleverd door vervormde stalen staven of gelast draadweefsel in te voegen in vers gemaakt beton op het moment van gieten. Het belangrijkste doel van wapening is om extra sterkte te bieden voor beton waar het nodig is, bijvoorbeeld voor een gebouw in aanbouw.

Voordelen betonwapening

Je gebruikt liever alle materialen samen om weerstand te bieden aan krachten. Als je bijvoorbeeld wapeningsstaal, zoals staven of gaas gebruikt, absorberen die de trek- en afschuifkrachten en soms de uitgebreide spanningen in een betonnen structuur die de structuur steviger maken. Wanneer je gewoon beton gebruikt, is het niet bestand tegen trek- en schuifspanningen. Dit betekent dat het gemakkelijk kan worden vernietigd door wind, aardbevingen, trillingen en andere krachten, zoals water. Daarom is het niet geschikt in de meeste structurele toepassingen. Bij betonwapening werken de treksterkte van staal en de uitgebreide sterkte van beton samen om het lid in staat te stellen deze spanningen gedurende een lange tijd te dragen. Gewapend beton is een van ‘s werelds meest voorkomende bouwmaterialen geworden, omdat het gemakkelijk te gebruiken en het meest duurzame en sterkste materiaal is dat bestand is tegen de natuurkrachten. Bij betonstaal.nl werd ik verzekert van kwaliteit en een goede prijs; een belofte die ze hebben waargemaakt.

Gebruik van betonwapening in constructie

Hoogstwaarschijnlijk merk je als je rondkijkt dat het grootste deel van de oude gebouwen van beton is gemaakt. De logische verklaring is eenvoudig: beton is goedkoop en vervaardigd uit gemakkelijk verkrijgbare ingredi├źnten. Het is gemakkelijk in mallen te gieten en in allerlei vormen te maken, en het is zowel vuurvast, relatief waterdicht en duurzaam. De belangrijkste reden dat het zo veel wordt gebruikt in gebouwen, is dat het extreem sterk is in compressie: Het kan een zwaar gewicht van welke aard dan ook dragen. Je kunt het gebruiken voor muren en funderingen, zoals verticale steunen, omdat het geweldig is om weerstand te bieden aan bovenop opgestapeld gewicht. Versterk het met staal aan de binnenkant, zodat het geen scheuren en sloppen ontwikkelt. Je moet er bovendien voor zorgen dat het correct wordt toegepast en wordt gebruikt volgens de Europese betonstaalnorm. Gebruik de juiste stalen staven voor het beste resultaat, tenzij het kleine structurele gebouwen betreft die minder versterking nodig hebben. Je kunt ter plaatse het gemengde beton in elke gewenste vorm gebruiken, als je het nodig hebt in geprefabriceerde modules, zoals voor blokken, balken, wandsecties, bestratingen en bekledingen. Ook gigantische, moderne bruggen, gebruiken geassembleerde identieke betonnen secties die in een fabriek zijn geprefabriceerd en naar hun uiteindelijke locatie zijn verzonden. Het versimpelt het werk en het is goedkoper. Het bouwen gaat sneller en wordt gemakkelijker dan wanneer de hele brug ter plaatse zou moeten worden gegoten.

Gewapend beton

Zoals eerder vermeld is beton een composietmateriaal, een mengsel van cementmatrix met aggregaten voor wapeningsstaal. Dit werkt goed bij compressie, maar niet bij spanning. Je kunt dat probleem alleen oplossen door nat beton rond sterke, stalen wapeningsstaven te gieten die met draden zijn verbonden om eruit te zien als een kooi. Wanneer je het beton aanbrengt, zal het uitharden rond de staven, wat een versterkt cementbeton maakt, waardoor de weerstand en uitgebreide sterkte wordt verhoogd, terwijl het staal bestand is tegen buigen en strekken. Het biedt daarom de zogenaamde gewenste treksterkte. Gewapend beton betekent in feite dat je het ene composietmateriaal in het andere gebruikt. Met andere woorden, het beton wordt de matrix, terwijl stalen staven of draden voor de versterking zorgen.

Het gebruik van staal

Als je stalen staven gebruikt, zorg er dan voor dat ze zijn gemaakt van gedraaide strengen met ribbels erop die ze stevig in het beton verankeren zonder het risico dat ze erin glijden en gaten veroorzaken. Je kunt allerlei soorten materialen gebruiken om beton te versterken, maar het wordt ten zeerste aanbevolen om staal te gebruiken, omdat het op dezelfde manier uitzet en samentrekt in warmte en kou als beton zelf, waardoor scheuren in beton rondom worden voorkomen. Hierdoor is gewapend beton met staal extra duurzaam. Ook benieuwd of betonwapening – betonstaal.nl alle bovenstaande beloftes waar kan maken? Neem dan snel contact op!